2 mei 2018 Inge Beekmans

Marloes Leezer (Sp3ctra): “Diversiteit is gewoon heel belangrijk”

De journalistiek slaagt er niet altijd in om minderheidsgroepen goed in beeld te brengen. Daarom richtten Aminanta Minte, Chaimae Agarroum en Marloes Leezer Sp3ctra op, een start-up die redacties adviseert op het gebied van diversiteit.

De oprichting van Sp3ctra ging eigenlijk ‘een beetje vanzelf’, leggen de teamleden uit. Ze horen alle drie bij een of meerdere minderheidsgroepen. Diversiteit is daarom een belangrijk thema voor henzelf en voor mensen in hun directe omgeving. “We zagen al langer dat de journalistiek het soms lastig heeft met diversiteit. Daarom besloten we met z’n drieën dat we iets met dit thema wilden doen”, legt Marloes Leezer uit.

Een journalistieke passie

Dat ze zich persoonlijk bij dit onderwerp betrokken voelen, maakt het soms lastig om zakelijke beslissingen te nemen. “We hebben dit bedrijf opgericht vanuit een bepaalde ambitie en passie”, vertelt Chaimae Agarroum. “Het voelt daarom soms gek om mediabedrijven om geld te vragen. We zijn met Sp3ctra begonnen, omdat we iets aan de maatschappij en de journalistiek willen bijdragen, niet met zakelijke motieven in ons achterhoofd.”

Toch ziet het drietal allerlei commerciële mogelijkheden. “We zijn journalisten met een ‘andere’ achtergrond, en we zijn gespecialiseerd in bepaalde onderwerpen. Voor je expertise mag je best geld vragen”, beaamt Chaimae. “Ik merk zelf bijvoorbeeld dat er bij verhalen over de Marokkaanse gemeenschap weleens een plaatje van een moskee wordt geplaatst. De Islam is inderdaad de dominante geloofsovertuiging in die gemeenschap, maar dat betekent niet dat ieder verhaal per se iets met de Islam te maken heeft.”

Advies, onderzoek en productie

Sp3ctra probeert de journalistiek op allerlei verschillende niveaus inclusiever en representatiever te maken. Op dit moment doet de start-up dat vooral door redacties te adviseren. “We gaan met mediabedrijven over dit thema in gesprek en analyseren hun werk om te kijken wat ze beter kunnen doen”, vertelt Aminanta Minte.

In de toekomst wil het drietal ook gaan publiceren. Ze zijn op dit moment bezig met het ontwikkelen van een eigen website. “We vinden het belangrijk dat bepaalde content gemaakt wordt”, zegt Marloes. “We denken niet dat we al die content op bestaande websites kwijt zouden kunnen.” Bovendien vreest het drietal dat mediabedrijven te veel invloed op de inhoud van hun verhalen zouden willen uitoefenen. “Een krant zou ons waarschijnlijk vragen om het verhaal in een bepaald frame of kader te gieten”, zegt Chaimae. “We willen heel graag publiceren, maar wel op onze eigen manier.”

Eerste pilot bij BN DeStem

Dat diversiteit nog niet zo eenvoudig is, bleek ook tijdens een pilot die Sp3ctra draaide bij BN DeStem. “Redacties staan erg voor dit thema open”, vertelt Aminanta. “Ze weten soms alleen nog niet zo goed hoe ze er zelf mee aan de slag kunnen.” Daarom bestudeerde Sp3ctra een maand lang de papieren krant van BN DeStem. Hoofdredacteur Hille van der Kaa was op de hoogte van dat onderzoek, maar de redacteuren wisten van niets. “Toen we de resultaten van dat onderzoek aan de redactie presenteerden, was er eerst wat weerstand”, vertelt Marloes. “Uiteindelijk kregen we alle neuzen dezelfde kant op.

De reden voor die weerstand is volgens Marloes begrijpelijk: “Ik denk dat iedereen diversiteit op een abstract niveau heel belangrijk vindt, maar dat het moeilijk wordt als iemand je vertelt dat je je werk eigenlijk anders zou moeten doen. Je wijst problemen aan waarvan veel redacteuren niet eens doorhebben dat ze er zijn.” Sp3ctra probeert redacteuren daarom zo positief mogelijk te benaderen en ze van concrete handreikingen te voorzien. Die handreikingen blijken te werken. “We hebben de krant nu voor een tweede keer een maand geanalyseerd, er we zien een duidelijke verbetering”, zegt Marloes. Dat succes smaakt naar meer. Het drietal wil nogmaals een pilot gaan draaien bij een regionaal medium. Welk medium dat wordt, weten ze nog niet. Wordt vervolgd dus.

Top