6 maart 2018 Inge Beekmans

Eveline Verwater: “Dankzij 360 graden video’s sta je middenin het nieuws”

Eveline Verwater en Maartje Groenen richtten samen Redactie360 op, een journalistieke start-up die 360 graden video’s maakt over nieuwsgebeurtenissen. Op dit moment werken ze aan een aantal pilot video’s voor het Brabants Dagblad.

Weinig betrokkenheid en weinig diepgang

Redactie360 zag het levenslicht tijdens onderwijsproject Ondernemerschap & Innovatie, maar het idee om 360 graden nieuwsvideo’s te gaan ontstond ruim voor die tijd. “We zijn op dit idee gekomen dankzij de minor die Maartje heeft gevolgd, EmbraceTEC”, vertelt Eveline. “Ze was daar veel met 360 graden video en Virtual Reality bezig en zag hoe je met die vormen mooie verhalen kunt vertellen.”

Bovendien kan het gebruik van dergelijke immersive media technieken het publiek helpen een verhaal beter te begrijpen. “Mensen vinden het vaak moeilijk om zich in te leven in een verhaal. Dankzij 360 graden video’s kunnen ze middenin het nieuws staan.”

De Spoorzone en het Brabants Dagblad

Redactie360 werkt op dit moment aan een pilot voor het Brabants Dagblad. Ze maken nieuwsvideo’s over de Spoorzone in Tilburg, waar onder andere Broeinest Brabant gevestigd is. “Er gebeurt op dit moment een hoop in de Spoorzone”, legt Eveline uit. “Met onze video’s laten we zien hoe het er vroeger uitzag, hoe het er nu uitziet en hoe het er in de toekomst gaat uitzien. We gebruiken daarvoor onder andere archiefbeelden van het Regionaal Archief Tilburg. Die beelden zijn leuk om te zien, bijvoorbeeld voor de mensen die er vroeger gewoond hebben, maar ook voor de mensen die er in de toekomst gaan wonen.”

De eerste pilot-video is nu al een tijdje af. Het tweetal gaat die video vanaf april op het publiek testen. Dat laatste is volgens hen van onschatbare waarde. “Je moet echt zo snel mogelijk gaan testen”, zegt Eveline. “Zodra je gaat testen, krijg je feedback van je klanten en je publiek. En pas als je feedback krijgt, weet je of je de goede kant opgaat.”

Koningsdag in Virtual Reality

Uiteindelijk wil Redactie360 aan de slag met landelijke nieuwsgebeurtenissen. “We hopen natuurlijk dat onze video’s aanslaan, en dat we hier voldoende geld mee kunnen gaan verdienen”, legt Eveline uit. “De regio is een hele goede plek om dit soort dingen te testen, maar uiteindelijk willen we graag met grotere onderwerpen aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan een onderwerp zoals Koningsdag in Tilburg vorig jaar. Voor mensen die daar niet bij konden zijn, was het leuk geweest om die route in 360 graden mee te kunnen lopen, liefst live. In een perfecte wereld wil je het publiek het gevoel geven dat ze zelf met de koninklijke familie mee kunnen lopen.”

Top