1 december 2017 Inge Beekmans

Hier kun je als journalistieke start-up een aanvraag voor subsidie doen

Op 27 september 2014 organiseerde de Nederlandse Vereniging van Journalistiek (NVJ) de Nacht van de Journalistiek in Nieuwspoort in Den Haag. Tijdens deze nacht konden bezoekers leren bloggen met Merel Roze, speeddaten met topfotografen, de ideale sollicitatiebrief leren schrijven, een masterclass presenteren volgen met Jeroen Overbeek, Leren Googlen met Henk van Ess, gouden tips opdoen voor een bloeiende freelancepraktijk, datajournalistiek, storydesign en nog heel veel meer over vernieuwende journalistiek en nieuwe kansen.

Ben je benieuwd wat Broeinest Brabant voor je kan betekenen? Je kunt via dit formulier technische, inhoudelijke of financiële ondersteuning aanvragen. 

Broeinest Brabant kreeg ongeveer een jaar geleden subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek om journalistieke start-ups een steuntje in de rug te geven. Ook als journalistieke start-up kun je bij dit fonds een subsidie aanvraag doen. Voor journalistiekstudenten en net afgestudeerden heeft het Stimuleringsfonds zelfs een speciaal project: The Challenge. Is dit niet precies wat je zoekt? Er zijn nog een aantal andere plekken waar je terecht kunt voor financiële ondersteuning.

Startups for News

Startups for News is gespecialiseerd in het ondersteunen van start-ups die innovatieve producten en concepten ontwikkelen voor mediabedrijven. De organisatie heeft nu zes succesvolle ‘rondes’ gedraaid en hielp onder andere Wibbitz en Datawrapper, twee start-ups die nu allebei internationaal succes hebben. Voor iedere ronde selecteert Startups for News 16 bedrijven. Daarvan blijven er na een afvalrace van een aantal maanden 8 over. Die 8 start-ups krijgen de kans om te pitchen op de GEN Summit in Lissabon. Volgens de organisatie zijn er zo’n 750 journalisten en vertegenwoordigers van mediabedrijven bij die pitches aanwezig. Als start-up kun je dankzij een dergelijke pitch daarom in één klap bekend worden en investeringen binnenslepen. Wat Startups for News doet om de start-ups te helpen met hun voorbereiding op de Summit is niet helemaal duidelijk, maar het eindresultaat mag er wezen.

The Digital News Initiative

Heb je écht geld nodig om je start-up van de grond te krijgen? Dan is The Digital News Initiative (DNI) misschien de ideale partner. DNI werd opgericht door Google en heeft als doel “het ondersteunen van kwalitatief goede journalistiek met technologie en innovatie”. Dit doet DNI op allerlei verschillende manieren. In de eerste plaats biedt de organisatie financiële ondersteuning. De laatste jaren is er ongeveer 70 miljoen euro verstrekt aan 350 mediabedrijven. Daarnaast kun je ook aankloppen voor technische en inhoudelijke ondersteuning. Zo kan DNI je aan Google-medewerkers koppelen die je helpen met het beter bereiken van je publiek. DNI ondersteunde onder andere Blendle en BNR Nieuwsradio in Nederland. In het buitenland werkt DNI samen met kranten zoals The Guardian. Pas op: de lat voor subsidie-aanvragers ligt behoorlijk hoog.

Startup Box van de Nederlandse overheid

Ook bij de Nederlandse overheid kun je aankloppen voor ondersteuning. Er zijn allerlei regelingen en hulpmiddelen voor beginnende ondernemers beschikbaar, maar dan moet je die regelingen en middelen natuurlijk wél kunnen vinden. Als jij soms de weg kwijt rijkt op een overheids-website, ben je niet de enige. En dat heeft de Nederlandse overheid gelukkig zelf ook door. Daarom bedachten het ministerie van Economische Zaken, StartupDelta, de Kamer van Koophandel en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de zogenaamde ‘Startup Box‘. De Startup Box is een digitale vragenlijst. Als je alle vragen invult, krijg je te zien voor welke regelingen je misschien in aanmerking komt.

Top