5 oktober 2017 Inge Beekmans

Online communities voor beginnende (en ervaren) journalisten

Een van de voordelen van werken in teamverband is de mogelijkheid om met je teamgenoten te sparren. Teamgenoten helpen je beter over je ideeën na te denken en je ideeën beter te communiceren. Een vers paar ogen kunnen een idee vaak stukken beter maken. Bovendien is de kritiek van teamgenoten over het algemeen zonder consequenties. Je zult niet zomaar een klant verliezen als een teamgenoot kritiek heeft op je journalistieke werk.

Toch is het ook weleens fijn om een buitenstaander mee te laten kijken. Als je als start-up bij Broeinest Brabant betrokken bent, kun je de hulp inschakelen van een van onze coaches. Ben je dat niet? Of wil je met iemand praten die écht volledig blanco naar je producten en concepten kan kijken? Dan kun je aankloppen bij een van deze online communities:

Subreddit voor journalisten

Hoe ziet een goede CV voor journalisten eruit? Hoe bouw je een journalistiek netwerk op? En; is het slecht voor je carrière om bij een papieren krant te gaan werken? Al deze vragen worden bediscussieerd op de subreddit voor journalisten. Naast de discussies worden er ook links naar interessante verhalen en vacatures gedeeld. Het internationale karakter van de subreddit kan daarin een nadeel zijn. Want; hoe groot is de kans dat er een klus wordt geplaatst waar je vanuit Nederland aan kunt werken? Aan de andere kant zijn er ook veel voordelen. Zo kan de input van buitenlandse journalisten je helpen met andere ogen naar je journalistieke start-up te kijken.

Facebook groups

Facebook is dé plek als je wilt praten met journalisten met een hele specifieke achtergrond. Er zijn heel veel verschillende groepen voor journalisten. Zo is er een Facebook-groep voor foto-journalisten die apparatuur gebruiken van het merk Fuji. En een Facebook-groep voor journalisten die visuele content produceren en een niet-witte huidskleur hebben. Al die losse groepjes maken het behoorlijk lastig om een groep te vinden waarin jij het beste op je plek bent. Daarom hebben we twee tips voor je. Ben je een vrouw? Dan voel je je misschien op je gemak in Binders Full of Digital Journalists. Deze Facebook-groep laat alleen vrouwen toe en richt zich op online journalistiek. Interessante artikelen en vacatures worden hier gedeeld. Ben je op zoek naar een iets algemenere discussie? Dan is Journalism Room misschien een geschikte Facebook-groep voor jou.

Discussies op Twitter

Twitter is een social media platform dat door relatief veel journalisten gebruikt wordt. Toch is het niet eenvoudig een hashtag te vinden die voor langere tijd door veel journalisten gebruikt wordt. Beter nog; hashtags schijnen helemaal uit de mode te zijn. Hoe kun je alsnog profiteren van alle kennis die de Twitter-journalisten bezitten? @wjchat komt misschien met de oplossing. Een keer per week (op woensdag) tweet @wjchat een aantal vragen. Die vragen kunnen beantwoord worden door journalisten. De antwoorden zijn allemaal openbaar, waardoor iedereen van elkaars antwoorden kan profiteren en er in sommige gevallen een levendige discussie ontstaat.

Top