9 augustus 2017 Bart van Teeffelen

TED Talks en die ene documentaire die iedere jonge ondernemer moet zien

Inspiratie opdoen is een must voor start-ups. Hoe word je een gamechanger? Waar haal je je creativiteit vandaan? En wat komt erbij kijken om een start-up draaiende te houden? Om innovatief te zijn en je passie te volgen, kun je online leren van de grootste ervaringsdeskundigen. Deze documentaire en TED Talks hebben mij geïnspireerd.

De zoektocht van Manus VR naar succes

Meteen een stevige binnenkomer: Gamechangers van oud-collega en filmmaker Daan Willekens. Hij volgde de start-up Manus VR tijdens hun zoektocht naar succes. Die tocht gaat vanzelfsprekend niet over rozen. In een klein uur krijg je een fantastisch inkijkje in het weinig romantische leven van een start-up. Innovatief is Manus zeker met een handschoen waarmee je allerlei apparatuur kan aansturen. Ze doen er alles aan om succes te behalen. Het bedrijf start in Eindhoven, maar de echte doorbraak moet natuurlijk in Silicon Valley plaatsvinden.

Documentaire over start-up

Tijd voor creativiteit in TED Talks

Ideeën, vernieuwing en innovatie ontstaan uit onze eigen creativiteit. Er zijn genoeg boeken, online cursussen, workshops etc. waarin je wordt geleerd hoe je creatief moet zijn. Maar daarmee ben je het nog niet. Echte creativiteit ontstaat pas als je er tijd voor maakt in je dagelijkse jachtige leven. Durf een tijd ‘niks’ te doen. Mijn inspiratie hiervoor heb ik gehaald bij acteur John Cleese, vooral bekend van de comedy-serie Monty Python’s Flying Circus en verschillende films. Cleese deed onderzoek naar zijn eigen creativiteit en waarom zijn ideeën vaak raak waren. In deze, kwalitatief helaas niet al te beste video zet hij dat uiteen.

Nonny de la Pena over de kracht van virtual reality

Start-ups moeten kansen zien voor innovatie en ondernemerschap. Een kans die de laatste jaren ontstaan is, is virtual reality. De journalistiek is zoekende hoe deze nieuwe vorm van storytelling toegepast kan worden. En dat biedt mogelijkheden. In deze TED Talk zet journaliste Nonny de la Pena de kracht van virtual reality uiteen. Weinig bestaande mediabedrijven in Nederland zijn op dit moment in staat om in deze innovatie te stappen. Is dit een uitgelezen kans voor start-ups? Met de sterke opkomst van 360-gradenvideo is de eerste stap gezet.

Jane McGonigal wil de wereld redden met serious gaming

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de TED Talk van Jane McGonigal. Serious gaming bestaat al een tijdje maar echt succes blijft uit. Dit terwijl de aantrekkingskracht van een goede game gebruikt kan worden om een verhaal te vertellen. Een game maken is duur en voor veel journalisten technisch niet te doen. Toch verdient deze vorm een kans. Een multidisciplinair team dat een kleine, snel te produceren serious game kan maken, zou een interessante vernieuwing zijn. McGonigal laat in ieder geval zien waarom games zoveel aantrekkingskracht hebben. Zij heeft zich voorgenomen om de wereld ermee te redden.

Inspireren met woorden

Als laatste een uitstapje naar de kunsten; Spoken Word Poetry. Sarah Kay inspireert mij met haar woorden en haar passie. Ze vertelt over haar nieuwsgierigheid en zoektocht naar antwoorden. Kay ontdekte dat ze mensen kon raken met woorden en besloot daar haar beroep van te maken. Ze ontwikkelde een programma, project voice, waarmee ze overal in de wereld mensen dichter bij elkaar probeert te brengen.

Comment (1)

Comments are closed.

Top