5 juli 2017 Inge Beekmans

Onze favoriete gratis tools en apps voor online projectmanagement

Niet alle journalisten hebben een aangeboren talent voor projectmanagement. Vergeet je weleens je mails te beantwoorden of je administratie bij te houden? Dan kun je waarschijnlijk wel wat extra hulp gebruiken. Dit zijn onze favoriete gratis projectmanagement tools en apps.

"<yoastmark

Trello

Trello is vooral handig als je een overzicht wilt maken van alle taken en onderdelen binnen een project en die taken wilt verdelen onder je teamgenoten. In Trello kun je een zogenaamd ‘board‘ maken. Aan dat board kun je een onbeperkte hoeveelheid categorieën (‘lists‘) toevoegen en in die categorieën kun je taken (‘cards‘) plaatsen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen een categorie te maken voor taken met een lage prioriteit en eentje voor taken met een hoge prioriteit. Aan de taken die je aan zo’n categorie toevoegt, kun je labels koppelen. Op die manier kun je taken bijvoorbeeld het label ‘financieel’ of het label ‘contentcreatie’ geven.

Een board kan gedeeld worden met andere gebruikers van Trello. Die gebruikers kunnen categorieën, labels en taken aan het board toevoegen en bewerken. Ook kunnen alle gebruikers taken aan elkaar toeschrijven. Als je een betaalde account van Trello aanschaft, kun je onder andere grotere bestanden aan jouw boards toevoegen en boards koppelen aan andere applicaties. Zo kun je een premium account van Trello bijvoorbeeld linken aan Mailchimp. Trello heeft ook een Android app en een app voor de iPhone.

"<yoastmark

Bitrix24

Bitrix24 is de meest uitgebreide projectmanagement tool in dit artikel. Je kunt op vier verschillende manieren een takenoverzicht maken. Je kunt die taken binnen categorieën laten vallen, mensen verantwoordelijk maken voor bepaalde taken en iedere taak een eigen deadline geven. Naast dit takenoverzicht kun je Bitrix24 ook gebruiken om met teamgenoten te bellen en te mailen, werkgroepen te maken waarin je bestanden kunt delen, sales bij te houden en een organogram te ontwerpen. Bitrix24 bevat zelfs een speciale kalender waarop je de hoeveelheid ziektedagen van je teamgenoten kunt bijhouden. Dat Bitrix24 zo uitgebreid is, is zowel een voordeel als een nadeel. Het zal je namelijk iets meer tijd kosten om deze tool te leren gebruiken.

Net zoals Trello heeft Bitrix24 een aantal premium opties. Als je een betaalde account hebt, kun je bijvoorbeeld vergaderingen voorbereiden via de tool en heb je de mogelijkheid om uitgebreide rapportages te maken en grote bestanden toe te voegen. De gratis versie van de tool is gelukkig zo uitgebreid dat het hebben van een betaalde account alleen voor grote bedrijven aantrekkelijk is. Bitrix24 heeft een Android app en een iPhone app.

Freedcamp

Freedcamp ziet er qua vormgeving prachtig uit en is erg overzichtelijk om mee te werken. Net zoals bij Trello en Bitrix24 heeft Freedcamp een takenoverzicht. Hierin kunnen taken toegeschreven worden aan teamgenoten en ingedeeld worden in categorieën. Ook kun je aangeven hoeveel prioriteit een taak heeft en wanneer de taak uitgevoerd moet worden. Freedcamp bevat een kalender, een discussieplek en een map waarin gebruikers bestanden kunnen uploaden. Al deze functies zijn helemaal gratis. Ook kun je gratis een aantal andere functies toevoegen, zoals de functie ‘Milestones‘. Deze functie werkt hetzelfde als het takenoverzicht en zou daarom bij sommige gebruikers voor verwarring kunnen zorgen. Een aantal andere extra functies horen bij de premium-modellen. Als je voor Freedcamp betaalt, kun je bijvoorbeeld een applicatie toevoegen waarmee je facturen in een overzicht kunt plaatsen. Freedcamp heeft alleen een iOS app. De Android app wordt op dit moment ontwikkeld.

Tagged: , , , , ,
Top